Opstellingen

Een opstelling is een bijzonder effectieve methode, die zichtbaar en voelbaar maakt wat er in jouw systeem speelt. Verborgen dynamieken worden helder en geven je inzichten over jezelf en jouw plek binnen het familiesysteem. Het laat ons zien dat actuele vragen of problemen verbonden kunnen zijn met onze familie. De basis van het systemisch waarnemen en opstellen is liefde. Het brengt geen kant en klare oplossing maar zet op zielsniveau een beweging in gang. Dat maakt dat je je leven kunt gaan leven zoals het voor jou bedoeld is en dat je van gebondenheid naar verbondenheid gaat.

Als grondlegger van het systemisch werken en familieopstellingen heeft Bert Hellinger (1925-2019) een enorm inspirerend en waardevol nalatenschap achtergelaten. In zijn leven heeft hij zich gericht op de ontwikkeling van het "Nieuwe Opstellen." Hylke Bonnema is opgeleid door Bert Hellinger en maakte zichzelf tot expert in het nieuwe opstellen. Voor mij is Hylke een inspirerende leraar die ik versta en bij wie ik me uitgenodigd voel om het opstellen helemaal vanuit mijzelf neer te zetten.

Individuele opstellingen

Hoe gaat een individuele opstelling in zijn werk? We hebben een (kort) voorgesprek waarbij we ervoor zorgen dat we jouw vraag helder hebben. Tijdens de opstelling gaat het vooral om ervaren en beperken we het praten. Dat doen we door naar 'binnen' te gaan, het denken los te laten en te vertrouwen op het voelen. We volgen het veld en vertrouwen op dat wat zich laat zien in de opstelling, dat wat aan het licht wil komen. Als gevolg van de opstelling kan er een beweging ontstaan die je inzicht geeft in de door jou ingebrachte vraag en de volgende stap die je zou kunnen nemen.

Opvoedopstellingen

Een opvoedopstelling is een vorm van ouder-coaching waarbij op een eenvoudige en bijzonder effectieve manier opvoedvraagstukken worden benaderd. Het geeft op een diepere laag informatie over het gedrag van kinderen, de relatie met de ouders en andere opvoedkundige thema's. Kinderen kunnen in hun gedrag spiegelen wat er in ouders leeft. Alleen aandacht voor gedragsverandering van het kind is dan niet voldoende. In een opvoedopstelling kijk ik via jou als ouder naar wat er voor jou en voor je kind op een diepere laag speelt. Wanneer ouders inzicht krijgen in de (onderliggende) dynamiek van het gezin komt er als vanzelf een antwoord op de vraag die is gesteld. Zo weten we wat jij nodig hebt en wat je kind nodig heeft. Een opstelling duurt gemiddeld zo’n 1,5 tot 2 uur.

Opstellingen in groepen

Wil je op een laagdrempelige manier kennismaken met systemisch werken en ervaren wat een opstelling voor je kan betekenen? Ik bied je de mogelijkheid om het opstellen in een kleine groep (maximaal 8 personen) te ervaren. Je kunt ervoor kiezen zelf een opstelling te doen vanuit een vraag die je inbrengt. Je kunt ook als deelnemer (representant) meedoen. Dat wat je ervaart in de opstelling, als vraagsteller of als representant is heel waardevol. De rol waar je voor gekozen wordt heeft je altijd iets te zeggen. Het eindbeeld en de eigen ervaring van de opstelling brengt het systeem in beweging. Wil je meer weten? Neem gerust contact met me op.

"The Greater Soul moves in only one direction, and that is to bring into union that which has been made separate" - Bert Hellinger

Copyright © Corina Patings 2023